Ogólnie o problemie z insektami

h, magazynach, wyjadając produkty żywnościowe. Długość do 3 cm. Ubarwienie czerwone do czarno-brązowego. Dobrze rozwinięta druga para skrzydeł. Skrócone pokrywy samców nie zakrywają odwłoka, u samic jedynie zalążki skrzydeł. Dł

Ogólnie o problemie z insektami

Karaluchy - z Wikipedii

Karaluch, karaczan wschodni (Blatta orientalis, przestarzałe z tur. ? karakon) ? owad synantropijny (żyjący w siedliskach człowieka). Żyje w kuchniach, magazynach, wyjadając produkty żywnościowe.

Długość do 3 cm. Ubarwienie czerwone do czarno-brązowego. Dobrze rozwinięta druga para skrzydeł. Skrócone pokrywy samców nie zakrywają odwłoka, u samic jedynie zalążki skrzydeł. Długie czułki.

Samica składa 14-16 jaj w kokonie, ich rozwój w temp. pokojowej trwa ok. 279 dni. Wszystkożerne ? są jednymi z niewielu zwierząt zdolnymi do strawienia keratyny ? białka włosa (tak samo jak mole włosienniczki posiadają keratynazę ? dzięki której możliwe jest trawienie keratyny). Najchętniej gromadzą się w szparach i szczelinach oraz w miejscach wilgotnych. Mogą przenosić choroby.

Wykazują cechy stadne. Rozpoznają się wzajemnie dzięki specyficznemu wydzielanemu zapachowi. Podążają chaotycznie w miejsca, gdzie są już inne osobniki. Niektóre gatunki prowadzą nocny tryb życia.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Karaluch


Jak odkażać?

Odkażanie (dezynfekcja) to nic innego jak niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych za pomocą środków fizycznych i chemicznych w celu wyeliminowania i zapobieganiu zakażeniom. Odkażanie dotyczy przede wszystkim środowiska zewnętrznego a jeżeli chodzi o ciało, jego zewnętrznej warstwy, jakim jest skóra. Odkażanie nie dotyczy wnętrza a tym bardziej jam ciała. Wyróżniamy odkażanie zapobiegawcze oraz ogniskowe. Odkażanie zapobiegające dotyczy tych elementów środowiska, jakie są narażone na zagrożenia zakażeniem. Odkażanie ogniskowe jest wykonywane, jako bieżące i końcowe. Odkażanie ogniskowe podejmowane jest w bieżącym miejscu, stykającym się bezpośrednio z zakażeniem. Odkażanie końcowe jest wykonywane w całym pomieszczeniu gdzie znajdowało się źródło zakażenia. Do odkażania środkami fizycznymi zaliczamy: działanie wysoka temperatura, bezpośrednie napromieniowanie promieniami słonecznymi, czyszczenie mechaniczne, wysuszanie. W odkażaniu wykorzystuje się także środki chemiczne. Używając środków chemicznych trzeba zachować szczególne środki ostrożności i stosować się do zaleceń producenta.


Ponowne użytkowanie odrobaczonych pomieszczeń

Podstawową zasadą dobrze przeprowadzanej dezynsekcji jest dbałość o środowisko naturalne i dokładanie wszelkich starań o to, żeby nie była ona szkodliwa dla ludzi, zwierząt i roślin. Powinno się ją przeprowadzać jedynie w tym miejscu, w którym jest to naprawdę konieczne. Wybór najlepszego sposobu przeprowadzanej dezynsekcji uzależniony jest od rodzaju robactwa, które trzeba zwalczyć oraz podatności środowiska na drażniące czynniki środków dezynsekcyjnych. Prawdziwym sprawdzianem dla przeprowadzonej dezynsekcji będzie fakt, czy robactwo nie zacznie się znowu pojawiać w ciągu kilku miesięcy po jej przyprowadzeniu. Ponowne użytkowanie odrobaczonych pomieszczeń będzie możliwe po ich wymyciu i dokładnym wywietrzeniu.



© 2019 http://informator.bielawa.pl/